Valaisimet – lisätietoja lampuista ja valaistuksesta

Markkinoilla on nykyään saatavilla monenlaisia lamppuja ja valaisimia. Perinteisistä hehkulampuista energiaa säästäviin pienloistelamppuihin ja LED-valaisimiin löytyy lamppu jokaiseen tarpeeseen. Mutta kun vaihtoehtoja on niin paljon, miten valitset oikean lampun tai valaisimet kotiisi? Seuraavassa on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon lamppuja ja valaisimia valittaessa:

  • Lampputyyppi: Hehkulamput ovat yleisin lampputyyppi, mutta ne eivät ole kovin energiatehokkaita. Pienloistelamput (CFL) kuluttavat vähemmän energiaa kuin hehkulamput, mutta ne voivat sisältää elohopeaa ja niiden täysi kirkkaus voi kestää kauemmin. LEDit (valodiodit) ovat energiatehokkain lampputyyppi, mutta ne voivat olla muita lampputyyppejä kalliimpia.
  • Lampun muoto: Lampun muoto voi vaikuttaa tuotetun valon laatuun. Pyöreä lamppu tuottaa pehmeämpää valoa, kun taas terävä lamppu tuottaa kirkkaampaa valoa.
  • Valoteho: Valoteho mitataan lumeina, ja se kertoo, kuinka kirkas lamppu on. Suurempi valoteho tarkoittaa kirkkaampaa valoa.
  • Värilämpötila: Tämä mitataan kelvineinä ja kertoo lampun tuottaman valon värin. Matalampi kelviniluku tarkoittaa lämpimämpää, kellertävää valoa, kun taas korkeampi kelviniluku tarkoittaa viileämpää, valkoisempaa valoa.
  • Himmennettävyys: Jotkin lamput voivat olla himmennettäviä, mikä tarkoittaa, että voit säätää valon kirkkautta. Tästä voi olla hyötyä, jos haluat luoda huoneeseen erilaisen tunnelman.

Valaisimia ja valaisimia valittaessa on tärkeää ottaa huomioon valon käyttötarkoitus ja se, millaisen tunnelman haluat luoda. Kun tarjolla on niin monia vaihtoehtoja, löytyy varmasti lamppu, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi. Oletko siis kiinnostunut valosta? Sitten löydät täältä täydelliset valaisimet kotiisi tai voit lukea mukana ja oppia lisää valaisimet.

Miten valita oikea valo kotiisi

On monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon, kun valitset oikeaa valoa kotiisi. Valaisintyyppi riippuu siitä, millaisen ilmeen haluat saavuttaa, kuinka paljon valoa tarvitset ja minkä kokoinen ja muotoinen tila on. Ensimmäinen askel on päättää, millaisen valon haluat. On olemassa kolme pääasiallista valaistustyyppiä: ympäristövalo, työvalo ja korostusvalo. Ympäristövalaistusta käytetään täyttämään huone valolla ja luomaan yleistä hehkua. Tehtävävalaistusta käytetään tarkkaan kohdennetun valon tuottamiseen tiettyjä toimintoja, kuten lukemista tai ruoanlaittoa varten. Korostusvalaistusta käytetään korostamaan huoneen ominaisuuksia tai lisäämään visuaalista mielenkiintoa.

Kun olet päättänyt, minkä tyyppistä valoa haluat, sinun on otettava huomioon valon voimakkuus. Tämä mitataan lumenina. Mitä suurempi lumenimäärä, sitä kirkkaampi valo. Seuraavaksi sinun on mietittävä valon väriä. Tämä mitataan Kelvin-asteikolla, ja sitä edustaa numero, jota seuraa K-kirjain. Mitä pienempi numero, sitä lämpimämpi valo. Esimerkiksi 2700 K:n hehkulamppu säteilee lämmintä, kellertävää valoa, kun taas 4100 K:n hehkulamppu säteilee viileää, sinertävää valoa.

Lopuksi sinun on valittava tarpeisiisi sopiva lamppu. On olemassa neljä päätyyppiä: hehkulamput, loisteputket, LED- ja halogeenilamput. Hehkulamput ovat edullisia, mutta eivät kovinkaan koska ne eivät ole energiatehokkaita. Loistelamput ovat kalliimpia, mutta ne kestävät kauemmin ja kuluttavat vähemmän energiaa kuin hehkulamput. LED-lamput ovat kalleimpia, mutta ne ovat erittäin energiatehokkaita ja pitkäikäisiä. Halogeenilamput ovat samanlaisia kuin hehkulamput, mutta ne kuluttavat vähemmän energiaa.

Kun valitset oikeaa valaisinta kotiisi, on tärkeää ottaa huomioon kaikki nämä tekijät. Kun käytät aikaa tähän, voit varmistaa, että luot tarpeisiisi täydellisen valaistusjärjestelmän. Voit käydä tutustumassa mm. kautta artikkelin yläosassa oleva linkki, josta löydät laajan valikoiman valaisimia ja valaisimia kotiin ja puutarhaan. Niistä löytyy jokaiseen makuun jotakin, ja siksi löydät varmasti etsimäsi.